Mans berättigande leder till mord

Rubriken på detta inlägg är vad som hade varit en passande rubrik på en artikel jag läste igår. Den handlade om en kvinna i USA som hade blivit mördad av den man hon delade boende med. De var vänner och när kvinnan bestämde sig för att flytta ihop med sin pojkvän i stället mördade rumskamraten henne. Rubriken på artikeln jag läste löd ”Friend zone turns fatal”.

Dådet var vidrigt i sig, men att sätta en sådan rubrik på en artikel är verkligen helt förkastligt. Den rubriken lägger så mycket av ansvaret på det som hänt på offret, det är liksom hennes fel som ”friend-zonade” killen. För det vet ju alla att killar och tjejer inte kan vara vänner, för en kille kommer alltid vilja mer och beter sig bara som en vän för att få det han egentligen vill, det han anser att han faktiskt förtjänar för att han är en snäll kille, nämligen att tjejen ska bjuda till och vara tillgänglig.

Det spelar ingen roll vad kvinnan vill, mannen är alltid berättigad till henne. Kvinnor ska vara tillgängliga och villiga (fast inte för mycket, såklart, då är de ju slampor) och bjuda på sig själva som betalning för handlingar som män gör. En drink är inte bara en drink, det är en förskottsbetalning för något mannen förväntar sig att få av kvinnan i gengäld. Ett leende, kanske. Eller varför inte ett ligg, det är väl det minsta man kan begära?

För det vet ju alla att tjejer alltid väljer ”the bad guy” före den snälla killen. Sedan att den snälla killen kanske inte är så jäkla snäll, utan en typ som förväntar sig att tjejen ska ge honom något i gengäld för att han är så ”snäll” och när han inte får det så tycker han att det är rimligt att knivhugga henne till döds? Att det kanske fanns något hos honom och hans attityd som kanske var lite obehagligt även om han egentligen inte var otrevlig? Att hon kanske bara ville ha, och trodde sig ha, en vän?

Den där uppfattningen att kvinnor har den sexuella makten, det här är vad den leder till. Det här är ett tydligt bevis på att kvinnor inte har rätt att bestämma över sig själva och sina kroppar. För när de försöker göra det löper de risk att bli mördade.

Och så säger de åt oss att vi inte behöver vara rädda, för de flesta är faktiskt snälla killar. Snälla killar som bara mördar litegrann när de känner sig förorättade.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s