Man får inte vara för känslig

Tigern är ju nu i den ålder då mjölktänderna börjar trilla ut och ersättas av nya permanenta tänder. Förutom att det blir ett helt annat utseende är även själva processen med att tappa tänder väldigt spännande. Hon tappade de två första tänderna framtill i underkäken förra året, fast sedan har det inte hänt så mycket förrän vi plötsligt insåg att hon hade fyra (!) lösa tänder samtidigt. De har varit lösa ett tag, men nu börjar det hända grejer. Jag får erkänna att det är med lite skräckblandad förtjusning jag följer hennes tänder, för samtidigt som det är fascinerande att se hur de blir mer och mer lösa, ser det lite obehagligt ut när de är sådär riktigt lösa.

Senaste veckan ungefär har den ena framtanden i överkäken verkligen varit jättelös och börjat hänga på snedden för att den nya tanden tryckt på så mycket, så vi har trott att den skulle ramla i princip när som helst. Så i lördags åt vi lunch på ett litet ställe i grannsamhället och tigern hade tydliga problem med att tugga på grund av den lösa tanden. Därför petade hon mycket på den och till slut började hon vrida på den och så plötsligt hade den lossnat! Eftersom hon hade fått dra lite kom det en del blod, vilket inte kändes helt optimalt med tanke på miljön.

Till historien hör också att vi delade bord med tre andra och det gick inte direkt för dem att undgå att märka att tanden hade lossnat. De tyckte visserligen att det var rätt spännande, men med tanke på blodet när tanden lossnade är jag väldigt tacksam för att de inte var särskilt känsliga för blod, för det hade ju varit duktigt pinsamt om tigerns tandlösa och blodiga mun hade gjort så att någon av dem svimmade… Själv har jag som tur är heller inga problem med att se blod, så allt fick ett lyckligt slut och tigern blev väldigt nöjd morgonen efter när hennes tand hade blivit till en tia.

I morse lossnade (läs: tigern bökade loss den eftersom den var så lös att hon inte kunde tugga) dessutom en av tänderna i underkäken när vi åt frukost och då är det plötsligt bara två lösa tänder kvar som ska väck den här gången. När de är borta känns det som ett så otroligt stort steg mot ett barn som inte bara börjar kännas stor till sättet, utan även börjar se väldigt stor ut. Det är väl bara att konstatera att småbarnsåren definitivt är slut sedan ett tag tillbaka.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Föräldraliv och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Man får inte vara för känslig

 1. CaLLe skriver:

  Kom att tänka på ett av mina barn som med våld slet ut en lös tand, blodet forsade och barnet – svimmade! Hörde en duns och hittade hen på toalettgolvet täckt i blod.
  Nä, en får inte vara för känslig!

  Vad gör ni med tänderna, förresten? Tandfen? Tandmössen?

  • Helena skriver:

   Hoppla, tur att han inte slog sig när hen föll!

   Här går tänderna till tandfen. Jag vet att en del inte tycker att man ska lura barn med sånt, men jag tycker att barndomen gott kan få vara lite magisk. Vi har försökt så ett frö av kritiskt tänkande kring hur tandfen ens kommer in och kan byta ut tanden mot en peng, men det har inte bitit 😉

   • CaLLe skriver:

    Jag tycker att det är helt i sin ordning att lura barn, för som du skriver så kan barndomen gott få vara lite magisk. Sen kommer de med mognad och erfarenhet ändå att syna luret i sömmarna. Här hemma tror vi benhårt på tandfen, jultomten och annat fast det egentligen bara är minstingen som eventuellt tror på något fortfarande, om än med väldigt mycket tvivel. Alla håller god min.
    Det är ju ändå ganska mycket här i världen som inte går att förklara så jag tror att det är bra att ha lite magiska marginaler i livet, både som liten och som stor. The truth is out there…

   • Helena skriver:

    Ja, de flesta av oss blir mer eller mindre cyniska och skeptiska vuxna så småningom så nog är magiska marginaler bra. Nu har för övrigt två tänder till lossnat så att det saknas fyra tänder (”s” är en svår bokstav). Tandfen har fått jobba hårt och barnet har håvat in 40 kr på mindre än en vecka.

   • CaLLe skriver:

    Om hon är smart sätter hon in pengarna i en fond för framtida tandvårdskostnader… 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s