Jag rasar mot SVT

Tänk dig att det är fotboll på tv. Det är kanske inte den allra viktigaste matchen någonsin för det svenska herrlaget, men det är ändå matchen som avgör om laget kommer med till EM. Matchen drar ut på tiden, det blir förlängning och till sist straffläggning. I det här läget meddelar kommentatorn att de tyvärr måste bryta sändningen här, eftersom det har dragit ut på tiden och det är andra program som ska börja efteråt. Det finns heller inte möjlighet att visa fortsättningen i någon Play-kanal direkt, utan man kommer att lägga ut det hela där senare så att man kan titta i efterhand hur det gick.

Känns det sannolikt?

Jag kan inte tänka mig något tillfälle då scenariot ovan skulle kunna tänkas inträffa med en fotbollsmatch. Inte heller om det vore en hockeymatch. Däremot var det nästan precis vad som hände igår när SVT sände från Göteborg Horse Show. Man direktsände då Europafinalen av hästhoppningens världscup, vilket drog ut på tiden. Så med ett fåtal ryttare kvar, varav en svensk och en annan svensk i vinnarläge, i en klass som för flera dessutom var direkt avgörande för om de skulle få komma med till världscupfinalen, meddelades det att man tyvärr var tvungna att avbryta sändningen och det fanns heller inte möjlighet att fortsätta sändningen i SVT Play, utan det skulle finnas att se där i efterhand.

Och vad var det då för program efter som var så viktigt att det inte gick att flytta på? Jo, ett 15-minutersprogram från UR, som dessutom skulle gå i repris dagen efter. Jag vet inte vad som direktsändes i alla tre Play-kanalerna, men i en av dem var det i alla fall en bandymatch, vilket för övrigt även visades direkt i SVT1. Det gick alltså inte att låna högst 10 minuters sändningstid av en semifinal i bandy för att visa upplösningen i en av de största ridsporthändelser som inträffar i Sverige under ett år. Samtidigt tänker jag på alla de gånger då exempelvis en fotbolls-, hockey- eller handbollsmatch dragit över tiden och man har flyttat på eller skjutit fram andra program.

På Svt:s Facebook-sida blev det vad jag faktiskt skulle vilja kalla för folkstorm, det är inlägg efter inlägg där folk är riktigt förbannade. Från SVT:s sida är det enda man har att komma med en copy-paste-ursäkt som gör gällande att det var ju ”väldigt olyckligt” att det blev så här och att man hade gjort likadant oavsett vilken sport det handlade om. Antagligen, va? Tänk om man hade brutit en sådan match som den jag beskriver ovan, det hade blivit total kalabalik. Inte nog med att alla män som tittade på matchen hade gått i taket och mer eller mindre stormat SVT, det hade dessutom blivit stora rubriker i tidningarna om vilken skandal det var. Igår stod det lite om avbrottet i Expressen och Aftonbladet, men upprördheten kändes rätt begränsad.

Det blir så otroligt tydligt hur man fortfarande anser att ridsport liksom inte är lika viktigt som de sporter som har en i huvudsak manlig publik. För även om männen dominerar hästsporten i den internationella toppen är det ändå huvudsakligen en kvinnlig publik i alla åldrar som tittar på hästsport i Sverige. Det blir så tydligt att den kvinnodominerade hästsporten inte alls är lika viktig som de mansdominerade sporterna som fotboll och hockey, trots att det är dessa som är de tre största sporterna sett till utövare i vårt land. Problemet är bara att två har övervägande manlig publik och en har övervägande kvinnlig publik.

Återigen syns det tydligt att saker som sammankopplas med kvinnor helt enkelt anses vara mindre värda. Hästar är gullegull och puttenutt, inget att ta på allvar, ingen riktig sport. Fast den som varit i ett stall vet att det inte stämmer. Det är hårt slit i stallet och hästhantering kräver tydligt ledarskap, dessutom kräver ridning mycket av ryttaren, det är verkligen inte bara hästen som gör jobbet. De som är i världstoppen har slitit långa dagar i många år för att komma dit. Jag vet inte vad som krävs för att SVT och andra ska börja ta hästsportpubliken på allvar, för som det är nu är det faktiskt inget annat än skandal.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Feminism, Livet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s