Humor, eller?

Igår dök det upp en länk i mitt FB-flöde med rubriken ”12 Things Men Do Differently to Women”. Trots att jag hade mina aningar om vad som väntade kunde jag ändå inte låta bli att klicka på länken och läsa vad som stod. Och ja, det var verkligen den förväntade smörjan om skillnader mellan män och kvinnor. Några ”guldkorn”:

Men_Women_1

Men_Women_2

Men_Women_3

Men_Women_4

Vi har alltså inte kommit längre än att det här anses vara humor. Det enda jag ser är de gamla vanliga klyschorna om hur män och kvinnor tydligen är olika. Kvinnor bryr sig bara om sitt utseende, medan männen är sådär skönt avslappnade och har ingen aaaning om vad alla grejerna i badrummet är till för. Kvinnor är grälsjuka och männen gör bäst i att bara vara tysta. Självklart kan inte kvinnor tjäna egna pengar, det är det ju männen som gör, så kvinnors främsta mål i livet är att hitta en man som tjänar massor med pengar, då har hon minsann lyckats. För inte kan kvinnor vara lyckade på egen hand, det har de ju inte tid med mellan utseendefixandet och grälandet.

Men den om barnen är ändå den sorgligaste. Det ska på något sätt vara roligt att männen inte känner sina barn eller deras kompisar, utan att de bara har någon slags vag aning om att det finns några ”korta människor” i huset. Det är tragiskt att vi har den synen på män och barn att de inte skulle kunna ha en nära relation, det är tragiskt för både männen och barnen. Det har gjorts undersökningar som visar att barn hellre pratar med ingen än att prata med sin pappa, vilket är oerhört sorgligt. Dessutom är det just den här uppfattningen om att pappor inte kan ha nära relationer med sina barn som gör att mamman oftare får vårdnaden när ett heterosexuellt par skiljer sig.

Det är ju just det här som är könsroller, med betoning på ”roller”. Det är det här vi fostras in i, hur vi får lära oss att det ”ska” vara. Men det behöver faktiskt inte vara så här, kvinnor och män är inte så här olika från födseln, det är något vi tränas in i och därmed går det även att förändra. Vi kan lära pojkar att prata om sin känslor (och med sina eventuella framtida barn och partners), kvinnor kan faktiskt göra karriär (och gör det) och är inte beroende av män för att lyckas. Och framför allt, män kan ha nära relationer med sina barn, på precis samma sätt som kvinnor kan.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Feminism, Genus och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Humor, eller?

  1. Nu måste jag gå och räkna mina badrumsprylar.

    • Helena skriver:

      Ja, gör det och återkom med rapport! Och ni som är två kvinnor, ni kan väl knappt komma in i badrummet för att det är så fullt med grejer? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s