Kvinnlig manusförfattare och kvinnor i huvudrollerna? Galenskap!

Hoppas att ni har haft en fin julhelg. Min egen tror jag att jag återkommer om… Det här inlägget ska istället handla om en krönika jag läste i Aftonbladets tv-tidning som fick mig att fullkomligt se rött. Texten är skriven av Jan-Olov Andersson och handlar bl a om den nya serien ”Fröken Frimans krig” och han skriver så här:

”Fröken Frimans krig” är så public service-mässigt politiskt korrekt att det nästan är skrattretande. Kvinnlig manusförfattare; Pernilla Oljelund. Fem kvinnor i huvudrollerna”

*djupandas* Så. Bara för att det är en kvinnlig manusförfattare och kvinnor i huvudrollerna är det alltså så politiskt korrekt att det är skrattretande? Vän av ordning frågar sig då hur skrattretande det är att nio av tio filmer har en sådan fördelning, fast med män. Män, män och män. Manliga regissörer, manliga producenter, manliga huvudroller med manliga kompisar och med största sannolikhet finns det någon enstaka kvinna med, men hon utgör ett bihang som aldrig har något riktigt egenvärde utöver det värde hon har i relation till Mannen.

Med hjälp av Bechdel-testet kan man göra en ganska grundläggande koll av könsfördelningen i en film genom att se om det finns minst två namngivna kvinnor i filmen, som talar med varandra om något annat än män, och man kan tycka att det är ganska enkla krav som de flesta filmer borde kunna uppfylla utan några större problem, men sanningen är en helt annan. Det är nämligen ett fåtal filmer som klarar det.

Nej, i filmens värld är det tydligt att det är mannen som är normen (som i samhället också visserligen, men det ställs lite på sin spets i kulturen). En film med män i huvudrollerna riktar sig mot alla, både män och kvinnor, medan en film med kvinnor i huvudrollerna riktar sig enbart mot kvinnor. För varför skulle män kunna vara intresserade av vad kvinnor gör? Och varför skulle kvinnor inte vara intresserade av vad männen gör, de är ju allmängiltiga.

Men så kommer det en tv-serie med kvinnlig manusförfattare och med kvinnor i de fem huvudrollerna, då är det plötsligt politiskt korrekt och jättekonstigt när det inte finns en enda karl för de stackars små männen att identifiera sig med. När det är precis vad kvinnor möter varje gång de tittar på film eller tv, utan att någon reagerar nämnvärt.

Men vet ni vad det allra mest ironiska i det hela är? Serien handlar om kvinnokampen i början av 1900-talet! Buhu, männen fick inte stå längst fram i en serie om kampen för kvinnors rättigheter! Är det någonstans kvinnorna bör få stå i centrum är det väl för höge farao där?! Skulle det varit män i huvudrollerna, kanske? Skulle serien handlat om hur jobbigt det var för männen när kvinnorna började stå upp för sina rättigheter och krävde att få rösta? Då kanske gubben Andersson varit nöjd. För det är tydligen för mycket begärt att det ska finnas kvinnor med när det handlar om KVINNORS rättigheter. Nej, jag orkar inte, jag blir så arg.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Genus och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kvinnlig manusförfattare och kvinnor i huvudrollerna? Galenskap!

  1. Nämen gud… och bara det att det MÅSTE NÄMNAS att serien är gjord av kvinnor – så att alla män kan klicka sig vidare va? Sjukligt irriterande.

    • Helena skriver:

      Så less man blir! Jag kollade lite extra på vilka som varit inblandade i produktionen när jag tittade på serien, och förutom manusförfattare och skådisar var det som vanligt en faslig massa män. ”Politisk korrekt” – pyttsan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s