Rasism är rasism och strukturerna är desamma

Häromdagen skrev Lady Dahmer ett inlägg om sin grekiska pappa, som uttrycker sig rasistiskt om andra människor och igår tog även Schmenus upp detta ämne. LD skriver bland annat följande ”Vi behöver inte prata om invandrare som hatar varandra för det är inte ett strukturellt problem”, men här håller jag inte med henne. Jag tycker nog allt att även rasismen mellan invandrare är ett strukturellt problem.

Ska vi vara riktigt krassa? Det är väl lika bra. Den krassa verkligheten är att vi har en tydlig hackordning och allra överst i makthierarkin står den vite mannen, ljusast hy är alltid vinnare. Vitt sitter på de största fördelarna och det är de gamla kolonialmakternas hudfärg. Sedan går skalan mot mörkare hud. Kommer man från de europeiska Medelhavsländerna (t.ex. Grekland) har man mörkare hår och något mörkare hud (låt oss kalla det ”olivfärgad” för att förenkla resonemanget), men vi snackar fortfarande Europa och en hyfsad maktmässig fördel. Människor från arabländerna står något lägre i kurs och är du muslim är det rätt kört, men allra längst ner på stegen står ändå människor från Afrika med riktigt mörk hud. Och det här är väl ändå själva definitionen av en struktur?

Så även om en grek inte har makten att förtrycka en vit person, har hen definitivt en makt att förtrycka en person med mörkare hud eller ”fel” etnicitet. Det är samma maktstruktur som placerar den vita människan över den olivfärgade människan som placerar den olivfärgade människan över den mörkhyade människan. Att inte se att det är samma struktur tycker jag är lite naivt. Det dåd som skedde i veckan då personer som inte var ”etniska svenskar” misshandlade en mörkhyad man och dennes son är ett tydligt bevis på detta. För även om LD:s pappa som hon själv säger inte har ”makten att diskriminera eller utesluta andra invandrare på sin arbetsplats” håller jag inte med om att han inte har makten att göra det ”i vardagen eller på andra sätt i samhället”, för förtrycka kan man göra på många sätt.

”Men omvänd rasism, då?”, kanske någon på den bakre raden ropar. Nja, det är ett begrepp jag vänder mig emot. Rasism är rasism åt vilket håll den än riktar sig. För visst kan även de maktmässigt underställda grupperna ha fördomar och förutfattade meningar om gruppen med maktmässig fördel. Det finns dock en stor skillnad och det är just att de är maktmässigt underlägsna. De kan inte förtrycka någon baserat på sina fördomar. Och visst finns det hat och ilska mot de grupper som sitter på makten, men det handlar om en reaktion mot överheten, makten. Det är väl ingen som gillar att känna att den är i underläge och då riktas ilskan mot den som är i överläge, för vem ska man annars vara arg på?

Så att invandrare kastar glåpord efter vita svenskar kan självklart inte rättfärdigas, men jag anser inte att det är ett uttryck för rasism, utan ett uttryck för en frustration som kommer sig ur ett maktmässigt underläge. Om man känner att man ändå inte har någon rimlig chans att uppnå samma status kan man istället försöka visa en hård yta och visa att man egentligen inte accepterar den position man har fått.

Problemet är inte rasism mellan olika invandrargrupper, utan att vi har en maktstruktur som möjliggör förtryck av människor baserat på deras hudfärg, etnicitet eller kultur och det är den maktstrukturen som behöver förändras. Det görs självklart inte i en handvändning, men det viktigaste är att den som har privilegiet av makt inte får ta sig rätten att utnyttja detta för att förtrycka någon annan som har mindre makt, oavsett om man befinner sig på det översta och mest priviligierade trappsteget eller det näst nedersta trappsteget. För även på det där näst nedersta steget kan man förtrycka den som sitter på det allra nedersta.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Rasism är rasism och strukturerna är desamma

 1. presens skriver:

  Så bra skrivet. Tack!

 2. Ping: Man vill ju ha reaktioner men inte vilka reaktioner som helst | Ett tigerliv

 3. Lisa skriver:

  Ja, ungefär så fast skalan är något förenklad. Antisemitism, och nu menar jag verklig antisemitism och inte kritik mot staten Israel glömde du sätta in i makthiearkin. Även om judar inte är en ekonomiskt och socialt utsatt grupp i dagens Sverige så lever och frodas antisemitismen både bland vita och icke vita i Sverige. Romer är en annan grupp hårt drabbad av rasism från både vita och icke vita.
  Lite vänder jag mig emot att du enbart verkar teckna rasisthiearkin ur ett kolonialt perspektiv, jag tycker att den nazistiska världsbilden också är en viktig faktor att utgå från om vi ska prata om rasism i Sverige och Norden. Du nämner t.e.x inte östeuropeer / slaver heller, men ska man prata om en hackordning borde de befinna sig jämsides med eller strax under sydeuropeer / människor från Medelhavsländer. Ett bra exempel är den vidriga sexism kvinnor från t.e.x Ryssland och Polen utsätts för, bara det faktum att ”polsk hora” blivit ett begrepp och ett skällsord ser jag som ett arv från nazisternas tankar om att slaverna skulle förslavas, passa upp och betjäna de som var ”vita på riktigt”. På nazistiska och rasistiska forum diskuteras ofta vem man kan inleda ett förhållande och bilda familj med utan att bli en ” landsförrädare” och ofta enas de om att gränsen går öster om Finland och söder om Tyskland.
  Mer reflektioner: Rasistiska attittyder mot asiatiska kvinnor är norm. Även om asiater inte heller är någon särskilt utsatt grupp ekonomiskt och socialt i Sverige jämfört med araber och svarta så finns det en påtaglig och reell rasism som ofta uttrycker sig i en ide om att alla asiatiska kvinnor är horor, till för att behaga vita män.
  Så har vi latinamerikaner. Vill man Nu prompt göra en rasistpyramid så borde de vara under sydeuropeer och östeuropeer men ovanför araber.

  Till sist måste jag säga att jag tycker det var en otroligt märklig slutsats att den rasist som inte har möjlighet att diskriminera någon i arbetslivet inte är en del i eller utövar en strukturell rasism som personen i inlägget du länkade till har. Med den definitionen kan ju människor i arbetarklassen och lägre medelklass helt enkelt inte utöva strukturell rasism eller vara en del i strukturell rasism och det köper inte jag.

  • Helena skriver:

   Jag håller absolut med dig, skalan är mycket förenklad och min avsikt var heller inte att måla upp en komplett bild av de rasistiska strukturer som finns, endast att visa en enklare ”skelettstruktur”. Precis som du säger är bilden mycket mer invecklad än så och därför är din kommentar en bra utveckling av mitt inlägg. Min tanke var inte så mycket att diskutera exakt hur strukturerna ser ut, utan visa att det finns strukturer som gör att även olika invandrargrupper kan förtrycka andra invandrargrupper, framför allt mot bakgrund av Lady Dahmers inlägg om att hennes grekiska pappa inte var i en position att kunna vara en del av det strukturella förtrycket, för som du tycker jag det är en mycket märklig slutsats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s