Leva som man lär

I dagarna nåddes vi av nyheten att Sverigedemokraternas Erik Almqvist (ni vet han som använde ord som babbe, hora och blattelover, och gick omkring med järnrör under en natt på stan) har flyttat till Ungern. Tydligen gillar han Ungerns ”frihetliga socialkonservatism och nationalism” och att man där saknar ”den svenska fåran av genus och mångkulturalism”.

Ironin i att en person som är emot invandring blir invandrare i ett annat land är helt makalös och jag kan inte låta bli att fnissa lite åt dumheten bakom det hela. Den allvarligare sidan är dock att det framgår med all önskvärd tydlighet att när man pratar om ”invandrare” syftar man inte på människor som invandrar till ett annat land, utan en ”invandrare” är en person från exempelvis Mellanöstern eller Afrika. I vårt land har vi invandrare från en väldig massa länder, en del kommer från länder som är nära oss rent kulturellt, t.ex. England eller Norge, medan andra kommer från kulturer som skiljer sig en del från vår egen.

Det Sverigedemokraterna gör är att man gör en värdeskillnad mellan dessa olika invandrare, de ”bra” invandrarna med liknande kultur får gärna komma hit och de anses kunna bidra till vårt samhälle (de räknas ju knappt som invandrare), medan de ”dåliga” invandrarna från mer exotiska länder anses vara bidragssnyltare som inte kan bidra på något vis. Den intressanta motsägelsen i det hela är att genom att ha inställningen att människor med ett visst ursprung inte kan bidra genom t.ex. arbete så har man automatiskt uteslutit dem från möjligheten att faktiskt kunna bidra – eftersom man anser att de inte duger något till får de inte chansen på arbetsmarknaden vilket gör att de hamnar i ett bidragsberoende. Om man i stället gick in med inställningen att alla invandrare kan vara en resurs skulle man faktiskt kunna göra dem till en resurs också.

Jag är helt övertygad om att Erik Almqvist inte på något vis ser sig som en invandrare som kommer att tära på det ungerska samhället, utan att han är en värdefull tillgång för sitt nya hemland. Det jag undrar är dock om han faktiskt kommer att leva som han lär. I den här artikeln ställs en del intressanta frågor som det vore väldigt spännande att höra svaren på, men jag misstänker att vi aldrig kommer att få det. Men framför allt misstänker jag att herr Almqvist själv inte anser att han behöver göra något av det som han anser att invandrare (den där dåliga sorten, alltså) måste göra när de kommer till Sverige, han är ju en sådan där bra invandrare.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Leva som man lär

  1. SannaM skriver:

    Jag är för febertrött för att kunna formulera något vettigt men vill ändå säga: Bra skrivet! Detta är verkligen ironiskt. Och otäckt. Fast att dessa SD:are är otäcka visste man väl redan :-/

    • Helena skriver:

      Nej, det var väl knappast någon nyhet att de är rätt otäcka. Framför allt är det otäckt att höra hur högljudda deras sympatisörer är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s