Får det lov att vara en prinsessa?

Idag ska tigern på kalas, så vi tog oss in till stans leksaksbutik på jakt efter en present. Väl där visste vi inte riktigt vad vi skulle hitta på, så när en i personalen frågade sambon om vi ville ha hjälp svarade han ja och att vi letade present till en treåring. Och vad fick han för svar?

– Är det en flicka eller en pojke? (Redan här tror jag han kände att han begått ett misstag… Men han svarade snällt att det var en flicka.) Då har vi lite prinsesskläder där borta och här har vi låtsasmat och gosedjur och sånt.

Jag vacklade mellan att stirra oförstående eller att skratta, men väluppfostrade som vi är nickade och hummade vi lite intetsägande. Det slutade med att vi köpte några burkar modellera. När vi gått ut muttrade sambon något om att ”man borde ha någon slags utbildning för att jobba med sådant där”.

Men, kan man ju fråga, hade inte tigern själv några förslag på presenter till sin kompis? Visst hade hon det:

– En långhals (dvs en dinosaurie med lång hals)
– En ficklampa
– En trumma

Tyvärr fanns inga långhalsar i den affären, ficklampan dög inte och trumman var för dyr. Som tur var fanns det pyttesmå dinosaurier i en annan affär, så vi hittade till slut en långhals. Tigern var nöjd och konstaterade ”Nu blir M jätteglad!”

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Föräldraliv, Genus och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Får det lov att vara en prinsessa?

  1. SannaM skriver:

    Ja herregud, personal i leksaksbutik skulle då sannerligen behöva lite genusutbildning!!

    • Ett tigerliv skriver:

      Hon som har affären är mycket bättre, sist vi var där i samma ärende fick vi bra förslag. Det här var någon ny förmåga, men det hade ju varit trevligt med aningen mindre stereotypa förslag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s