Potträning minus träningen

När man läser föräldratidningar och liknande får man intrycket att barn brukar sluta med blöjor tidigt som bara den, helst ungefär när man slutar amma… Vi kände därför i somras att det kanske var dags att ta tag i det där med att försöka bli blöjfri, för just sommaren är tydligen en så bra tid att träna. Vi försökte få tigern att vara utan blöjor, men hon uppskattade det inte så mycket och när hon väl var utan föredrog hon att ta på sig en blöja i stället för att gå på pottan. Det var ju inte utan att man började fundera över om hon någonsin skulle sluta, DE MÅSTE JU SLUTA TIDIGT, liksom. En känsla av att vara en slö förälder som inte tog tag i den viktiga potträningen försökte få uppmärksamhet.

Samtidigt insåg vi att det var klokare att inte försöka pressa och stressa fram något, utan att det gällde att ta det i hennes egen takt. Vi har därför föreslagit att vara utan blöja och att gå på pottan, men accepterat att hon inte har velat. De gånger hon faktiskt gått på pottan och det har kommit något har vi sagt att det var roligt att det kom där, utan att lägga fokus på att hon var duktig. Vi har pratat om att så småningom kommer hon sluta ha blöja och att de stora barnen på dagis inte har någon blöja. Eftersom hon har stenkoll på det mesta har hon på senare tid även själv berättat vilka av kompisarna på hennes avdelning som inte har blöja.

För ett par veckor sedan märkte vi ett större intresse för att använda pottan, så vi tog det som det kom, helt enkelt. Vi passade på att köpa nya underkläder, så att det skulle bli lite roligt. Plötsligt förra helgen ville hon ha sina nya underkläder och gick utan blöja både lördag och söndag. På tisdagen när vi skulle gå till dagis frågade jag om hon ville ha trosor eller blöja och då blev svaret plötsligt ”trosor”. Sagt och gjort, hon gick till dagis utan blöja och har inte haft någon på sig sedan dess, dvs en hel vecka. Dessutom är hon efter eget beslut nu även utan på nätterna. Vi var helt inställda på att det skulle bli ett antal missöden, men hon har lyckats säga till varje gång, förutom häromnatten.

Så även om vi kunde känna oss lite otåliga, är vi nu väldigt nöjda med att vi tog det helt och hållet i tigerns egen takt. Det visar att det inte behövs en massa knep, tricks och belöningar för att få barn att lära sig sluta med blöja, det kan räcka att ha lite tålamod och helt enkelt prata med sitt barn, som sedan själv får fatta ett beslut när hen känner sig mogen. Självklart fungerar alla barn olika, men eftersom vi vet att vi har en viljestark tjej med stark integritet insåg vi att det var tålamod och positiv förstärkning som gällde i vårt fall. Nu kan vi dessutom se hur stolt hon är över att vara blöjfri och det ser ut att ha stärkt hennes självkänsla enormt mycket. Och vi känner att vi fattade rätt beslut som väntade – det är ju aldrig fel att känna att man gjort något rätt som förälder!

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Föräldraliv och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Potträning minus träningen

  1. SannaM skriver:

    Ja visst blir man lite stressad! Och särskilt nu när det stått så mycket om att man ska ”studera barnets signaler” och försöka så tidigt som det bara går. Idag satt min unge på pottan samtidigt som jag satt på toa, han var mycket noga med att ta av sig byxor och blöja och tyckte det hela var väldigt festligt – men det kom såklart ingenting. Han är ju bara 1,5… men som sagt, lite stressigt känns det konstigt nog.

    • Ett tigerliv skriver:

      Det är väl den där vanliga osäkerheten som förälder, man vill så gärna göra allt rätt. Och det där med att ”studera barnens signaler” är i mitt tycke ett av de bästa sätten att ge dåligt samvete. Jag har fasen aldrig lyckats se i förväg på vårt barn när det är toadags och det är ju inte utan att man känt sig som Dålig Förälder(TM). Bevisligen kan de lära sig ändå 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s