Riktiga kroppar

Ta en titt på de här två bilderna:

Är det något som slår dig? I en tid då vi ständigt matas med jätteretuscherade bilder i stil med den översta, där kvinnor nästan ser ut att vara gjorda av något konstgjort material som är helt perfekt och slätt, tycker jag det är en befrielse att få se en bild som den undre från Cullbergbaletten. Den visar människor som är otroligt vältränade och väldigt smala, men där det ändå bildas hudveck när kroppen böjs.

Det visar så tydligt hur det ideal vi ser i media varje dag är helt ouppnåeligt. Det spelar ingen roll hur smal och vältränad du än är – om du vrider eller böjer på kroppen kommer det att bildas hudveck. Men eftersom vi blivit lurade att tro att smal är lika med fri från hudveck tror många att bara för att det bildas ett litet veck när de sätter sig ner så är de tjocka. Tänk om det fanns fler bilder som Cullbergbalettens, som visar hur verkliga kroppar av olika typer ser ut (inte bara smala och vältränade som i det här fallet). Nu förekommer de mest i ”var stolt över din kropp”-reportagen i tidningar där de visas för att göra en poäng, men det råder knappast något tvivel om att det är i reklamen det behöver ske en förändring. Tyvärr är väl vägen dit enormt lång, men tills vidare får man glädja sig åt de små ljuspunkterna.

Annonser

Om Helena

Jag bor i en liten stad i Mellansverige med min sambo och vår lilla tiger, född 2010. Jag skriver om funderingar om livet, medveten barnuppfostran, feminism och antirasism, och ibland blir det en del bakning också.
Det här inlägget postades i Genus och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s